Ghid pentru pregătirea mașinii pentru toamnă: sfaturi esențiale pentru siguranță

scris de Ana C.

Ghid pentru pregătirea mașinii de toamnă: sfaturi esențiale pentru siguranță

Toamna își face simțită prezența, dar vremea încă ne oferă oportunități plăcute. Așadar, weekendurile continuă să fie ideale pentru plimbări liniștite, relaxare și confort. Cu toate că niciun alt sezon nu se compară cu vară, înainte de a stabili destinația în GPS, este înțelept să efectuăm un scurt control al mașinii pentru a ne asigura că suntem pregătiți să gestionăm orice probleme care pot apărea în această toamnă.

Stergatoarele

Nu reprezintă nicio surpriză faptul că toamna poate aduce cantități semnificative de ploaie, iar în cazul unei călătorii către zone montane, șansele de a te confrunta cu precipitații cresc considerabil. Prin urmare, este recomandabil să avem în vedere că schimbarea ștergătoarelor de parbriz este necesară la aproximativ fiecare 10.000 de kilometri sau atunci când încep să-și piardă eficacitatea. Cu toate acestea, dacă observăm deteriorarea sau funcționarea necorespunzătoare mai devreme, nu trebuie să ezităm să le înlocuim cât mai curând posibil pentru a asigura vizibilitatea optimă în condiții de ploaie.

Verficati sistemul de incalzire.

Pentru a asigura un confort crescut în interiorul vehiculului, este înțelept să activăm sistemul de încălzire, chiar și în sezonul de toamnă din punct de vedere calendaristic. În plus, sistemul de dezaburire joacă un rol esențial pentru a preveni situațiile neplăcute în care vizibilitatea parbrizului scade rapid din cauza aburirii.

Verificarea sistemului de încălzire poate fi efectuată cu ușurință, asigurându-vă că acesta funcționează corespunzător înainte de sezonul rece. Iată câțiva pași simpli pentru a verifica sistemul de încălzire:

 • Porniți mașina: Asigurați-vă că mașina este pornită și motorul funcționează pentru a avea acces la sistemul de încălzire.
 • Reglați setările: Selectați modul de încălzire din sistemul de climatizare al mașinii. Acesta poate fi indicat printr-un simbol de căldură sau un buton marcat cu "încălzire" sau "heat".
 • Verificați aerul cald: Așteptați câteva minute pentru ca sistemul să se încălzească. Apoi, simțiți aerul care iese din grilele de ventilație. Trebuie să fie cald și să încălzească în mod corespunzător habitaclul.
 • Verificați ventilatoarele: Asigurați-vă că ventilatoarele funcționează la diferite trepte de viteză. Verificați dacă fluxul de aer este constant și puternic în toate setările.
 • Verificați distribuția aerului: Testați toate modurile de distribuție a aerului, cum ar fi dezaburirea parbrizului, ventilația pentru picioare sau dezaburirea geamurilor laterale. Asigurați-vă că aerul ajunge în locurile dorite și că toate aceste moduri funcționează corect.
 • Verificați funcția de dezaburire: Pentru a verifica funcția de dezaburire a parbrizului, activați acest mod și observați dacă sticla se degivră și devine clară într-un timp rezonabil.
 • Controlați temperatura: Ajustați termostatul pentru a vă asigura că puteți obține temperaturile dorite.
 • Verificați sursa de căldură: Dacă observați că aerul nu este suficient de cald sau că sistemul de încălzire nu funcționează corespunzător, puteți avea o problemă cu elementul de încălzire sau cu antigelul din sistemul de răcire. În acest caz, este recomandabil să consultați un mecanic pentru o evaluare profesională.

Prin urmarea acestor pași, puteți verifica eficient sistemul de încălzire al mașinii și vă puteți asigura că veți avea un interior confortabil și o vizibilitate bună în timpul sezonului rece.

Bateria

Am menționat bateria mașinii deoarece în timpul vremii reci, este esențial să te asiguri că bateria este complet încărcată pentru a evita potențiale probleme la pornirea vehiculului tău.

Există câteva semne și simptome care pot indica faptul că bateria mașinii tale este veche sau în curs de deteriorare. Iată cum poți să-ți dai seama dacă bateria este veche:

 • Dificultăți la pornire: Dacă motorul pornește mai greu decât de obicei sau necesită mai multe încercări pentru a porni, acesta poate fi un semn clar că bateria este slăbită sau veche.
 • Luminile slabe sau intermitente: Dacă luminile farurilor sau a altor dispozitive de iluminat din interiorul mașinii devin mai slabe sau încep să clipească atunci când porniți sau când motorul funcționează, acest lucru indică o problemă cu bateria.
 • Sistemul de încălzire și aer condiționat funcționează prost: Bateria furnizează energie pentru ventilatoarele sistemului de încălzire și aer condiționat. Dacă observați că aceste sisteme nu funcționează corespunzător sau produc un flux de aer mai slab, poate fi un indiciu că bateria nu mai are puterea necesară.
 • Apariția coroziunii la borne: Dacă observați depuneri albe sau verzi la bornele bateriei, aceasta poate indica o baterie veche sau uzată. Coroziunea poate afecta conexiunea dintre baterie și cablurile de alimentare.
 • Data de fabricație: Majoritatea bateriilor au o dată de fabricație înscrise pe ele. Dacă știți că bateria are deja câțiva ani de la data respectivă, este posibil să fie la sfârșitul duratei sale de viață.
 • Testarea la un service auto: Cel mai sigur mod de a determina starea bateriei este să o testezi la un service auto sau cu un tester de baterie. Aceste teste pot evalua capacitatea bateriei și pot oferi informații precise despre starea sa.

Dacă observi unul sau mai multe dintre aceste semne, este posibil să fie momentul să înlocuiești bateria mașinii tale cu una nouă pentru a evita surprizele neplăcute cauzate de o baterie veche sau uzată.

Anvelopele

Anvelopele de toamnă reprezintă un element esențial pentru siguranța rutieră în sezonul ploios și umed. Deși obișnuim să schimbăm anvelopele la venirea iernii pentru cele de iarnă, este crucial să nu subestimăm importanța anvelopelor de toamnă. Anvelopele uzate de vară pot deveni la fel de periculoase în condiții de toamnă, din cauza temperaturilor mai scăzute și a carosabilului ud. Anvelopele de vară au compuși mai rigizi și aderența lor scade semnificativ pe carosabil umed. În plus, la temperaturi scăzute, cauciucul devine mai puțin flexibil, ceea ce reduce capacitatea de frânare și manevrare. Prin utilizarea anvelopelor de toamnă corespunzătoare, ne asigurăm că avem control mai bun asupra mașinii noastre și reducem semnificativ riscul de accidente în condiții de umezeală și ploaie. Este important să înțelegem că anvelopele de toamnă sunt concepute special pentru a face față acestor condiții și trebuie luate în serios în eforturile noastre de a conduce în siguranță.

Există câteva moduri de a determina dacă anvelopele mașinii tale sunt vechi și necesită înlocuire:

 • Verificarea datei de fabricație: Pe lateralul fiecărei anvelope, vei găsi o placă sau un ștanțat cu o serie de caractere. Una dintre aceste caractere reprezintă săptămâna și anul fabricației anvelopei. De exemplu, "2319" înseamnă că anvelopa a fost fabricată în a 23-a săptămână a anului 2019. Dacă anvelopele au mai mult de 5-6 ani de la data fabricației, este recomandabil să le înlocuiești, deoarece cauciucul se deteriorează în timp, chiar dacă nu sunt folosite.
 • Uzura vizibilă: Verifică adâncimea profilului anvelopelor. Dacă aceasta este foarte mică, sub 2 mm, sau dacă există fisuri, crăpături sau denivelări evidente pe suprafața anvelopelor, acestea sunt semne că sunt vechi sau uzate și trebuie înlocuite.
 • Eroziunea pe laterale: Dacă observi că lateralele anvelopelor au început să se deterioreze sau să se decoloreze, acest lucru poate fi un semn că anvelopele sunt vechi și că expunerea la soare sau alte condiții de mediu le-au afectat.
 • Pierderi constante de presiune: Dacă anvelopele pierd presiune în mod constant, chiar și după umflare, acest lucru poate indica o uzură sau deteriorare a acestora, ceea ce poate fi un semn că trebuie înlocuite.
 • Zgomote sau vibrații neobișnuite: Dacă simți vibrații sau zgomote neobișnuite în timpul condusului, acestea pot fi cauzate de o problemă la anvelope, cum ar fi o uzură neuniformă sau o deformare a acestora.
 • Kilometraj înalt: Dacă anvelopele au parcurs un număr mare de kilometri, este posibil să fie aproape de finalul duratei lor de viață și să fie necesară înlocuirea lor.

În general, este important să fii atent la aspectul, starea și vârsta anvelopelor tale și să le verifici periodic pentru a asigura o conducere sigură și eficientă. Dacă ai orice îndoială cu privire la starea anvelopelor, este mai bine să consulți un specialist în anvelope sau un service auto pentru o evaluare profesională.